Brasserie Waalhaven

“We zitten nu al ruim boven onze verwachtingen.”
 
Erik van Welzen — directeur Erasmus Catering
 
Brasserie Waalhaven aan de Malpensabaan is sinds de zomer van 2014 geopend. De brasserie ligt direct naast de start- en landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport. Behalve over een groot restaurant met riant terras, beschikt Brasserie Waalhaven over diverse zalen, een bar en een tuin. En er is altijd het geweldige uitzicht op de aankomende en vertrekkende vliegtuigen. We spreken met Erik van Welzen, directeur van Erasmus Catering, een meer dan betrokken ondernemer.
 
“Al heel lang was er het plan om het oude restaurant van het voormalige vliegveld Waalhaven op Rotterdam-Zuid na te bouwen. Dat restaurant was de eerste horecagelegenheid in de wereld op een burgervliegveld. De karakteristieke vorm ervan heeft ons altijd geïnspireerd. Uiteindelijk is het hier wel wat groter en grootser geworden. Want als horecaondernemer moet je over genoeg capaciteit beschikken om met drukke hoogtijdagen de mindere dagen goed te kunnen maken. Dus ja, het is hier groot en ruim, maar weloverwogen.”
 
De band met de luchthaven is enorm groot. Al vanaf de opening van de luchthaven op 1 oktober 1956, is de familie Van Welzen op de luchthaven actief, inmiddels als Erasmus Catering. Mijn opa was horecaondernemer op de Coolsingel, hij was al cateraar toen het woord nog niet eens bestond. Diners en ontvangsten voor de gemeente Rotterdam, daar was hij toen al goed in. Diezelfde gemeente vroeg hem ook te beginnen op de nieuwe luchthaven. En dat deed hij, tenminste, hij zette mijn vader daar als ondernemer neer. En met succes… Inmiddels doen we ook de levering en logistiek van de catering aan boord van de vliegtuigen. Daarin bieden we nu een complete dienstverlening. Naast de catering doen we ook de bevoorrading van de inflightverkoop, tot en met de magazines aan toe.”
 
Is het mogelijk nu al een inschatting te geven van het uiteindelijke succes van Brasserie Waalhaven?
“We zijn nog geen volledig seizoen open, dus het is gissen. Natuurlijk hebben we als ondernemer onze prognoses gemaakt. Daar zitten we nu al ruim boven. Wat we vooraf niet helemaal konden inschatten waren de reacties van de verschillende doelgroepen. Uiteindelijk blijkt dat we een mix van gasten hebben. Zakelijke lunches, privébezoeken, vergaderingen, feesten. Ook onze voorzieningen voor kinderen worden gewaardeerd. Veel ouders, opa’s en oma’s met jonge kinderen. Dat is toch heerlijk?”
 
Het grote terras met zicht op de vliegtuigen is een hit, dat is een feit: “Al heel snel is het lekker zitten op ons terras en onze kaart is laagdrempelig. Dat geeft bijvoorbeeld op zonnige zondagen een drukte van belang. Het nieuws van onze opening is sneller dan wij dachten doorgedrongen in Rotterdam. En daarbuiten. We hebben veel energie gestoken in PR; we waren al in vele tijdschriften en kranten te vinden. We zijn als een soort toeristische bestemming omarmd”, zegt Van Welzen trots. Niet alleen de PR doet zijn werk goed. “We hebben bewust een zeer ervaren team aangenomen, zeker ook in de bediening. Al deze Rotterdamse ‘grootheden’ hebben in hun eigen netwerk ons verhaal gedeeld. En dat werkt geweldig.” Brasserie Waalhaven rekent inmiddels diverse netwerkclubs tot zijn vaste gasten. “Ondernemersclubs en bijvoorbeeld Rotarians bieden we een mooie plek waar ze graag met zijn allen komen. En elke meeting leidt weer tot een vervolg; een feest, een diner, etc. Of gewoon een bezoekje met partner en kinderen. Iedereen ziet hier zijn eigen mogelijkheden.”
 
Wat maakt Brasserie Waalhaven uniek voor ondernemers?
“We hebben inmiddels vele ondernemers van het businesspark als gast mogen begroeten. Vroeger kende ik ze overigens allemaal. De laatste tijd is de groei echter zodanig dat ik dat niet meer allemaal kan volgen. Op zich een hele goede ontwikkeling, want ook het Business Park Rotterdam The Hague Airport groeit. Voor ondernemers hebben we een unieke lunchplek, zeker op het terras tijdens zonnige dagen. Maar Brasserie Waalhaven is ook al gevonden voor borrels, vergaderingen en andere zakelijke bijeenkomsten.” Van Welzen besluit vrolijk: “En dat gaat prima samen in onze mix van bezoekers. Onze gratis parkeerruimte voor de deur is echt groot genoeg!”